Šta su to dekorativne tehnike?

Reč je o posebnoj vrsti boja i dekorativnih maltera koje, zahvaljujući materijalu od kog su izrađene (veziva, punioci i pigmenti) i reologije (tečljivost, mazivost, viskozitet, vreme obradivosti…), uz posebnu i specifičnu tehniku nanošenja, daju izuzetne vizuelne efekte, takve koji su sinonim prestiža,luksuza, glamura…

Kada su nastale dekorativne tehnike?

Odgovor na to pitanje je težak, skoro nemoguć, upravo jer je teško oderediti preciznu razliku između klasičnihi tradicionalnih građeviniskih i zanatskih tehnika i onih koje se mogu smatrati savremenim “dekorativnim” tehnikama. Ipak, mnogi vezuju pojam dekorativnih tehnika za Italiju, Veneciju, doba Renesanse.

Koja se dekorativna tehnika može smatrati prvom, to jest pretečom svih dekorativnih tehnika?

Klasični mineralni špatulat, marmorin, zasnovan na gašenom kreču kao vezivu.

Kakve su savremene dekorativne tehnike?

Pojavom savremenih krilnih vodorazredivih veziva i perlascentnih (sedefasto-metalik) pigmenata, tokom poslednjih decenija, dekorativne tehnike su doživele nagli procvat, najpre zaslugom renomiranih italijanskihproizvođača. Ipak, i dalje su, istina u mnogo manjoj meri, prisutne i tradicionlne dekorativne tehnike, zasnovane na mineralnim vezivima.

U čemu je specifičnost dekorativnih tehnika “Decori Romani”?

Niža cena uz identično svojstvo i kvalitet. Naša poslovna politika je: razumnom cenom omogućiti većem broju kupaca da, osim estetskih kvaliteta, uoči i upotrebne prednosti dekorativnih tehnika.

Šta je upotrebna prednost dekorativnih tehnika u odnosu na klasične, uobičajene, zidne boje?

1. Dekorativne tehnike “Decori Romani” imaju klasu super perivosti. Ovo znači da se, za razliku od običnih “perivih” boja one zaista mogu prati, što uključuje i trljanje i upotrebu deterdženta, a da se pri tom, ni na koji način, ne menja izgled obojene površine.
 
2. U slučaju oštećenja, za razliku od svih “običnih” i “perivih” klasičnih zidnih boja, zidove obojene našim dekorativnim tehnikama je, bez ikakvog problema ili posebne veštine moguće reparirati tako da se predhodno oštećenje ne vidi!
 

Zbog svih navedenih upotrebnih prednosti (estetika, trajnost, lakoća održavanja i reparacije u slučaju oštećenja), kao i izrazito povoljne cene, naše dekorativne tehnike sa pravom mogu nositi epitet “Best Buy”, ili, prevedeno na srpski, “Najbolja Kupovina” !